Het gaat uiteindelijk om de relatie en persoonlijke groei’

Thomas Westerbeek (57) is namens Procense lean consultant bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in het Programma Continu Leren en Verbeteren (CL&V), . ‘Ik werk samen met Remco Groot en Menno Prins, een echt Procense-team dus. Remco en ik coachen de teamleiders en hun teams; Menno adviseert het management. Het programma heeft als doel om binnen de hele SVB het continu leren en verbeteren in het DNA te krijgen.’

 

Ik coach twee teams die Persoonsgebonden budgetten verstrekken en twee teams binnen het Sociale Verzekeringen-domein, verspreid over Nederland. Die teams zorgen voor de betalingen aan de klanten, en daarbij gaat het altijd om tijdigheid en volledigheid. Ik heb de teams geholpen om de dag- en weekstarts van de grond te krijgen en help mee met de sturing de KPI’s en de doorvertaling naar de teams.

Maar het gaat uiteindelijk niet om de cijfers. Die cijfers zijn een gevolg van hoe je leiding geeft. Ik coach de teamleiders dus vooral op leiderschap. Daarbij gaat het onder andere om vragen als ‘Doe je de dingen goed, of doe je de goede dingen?’. Ik zie dat ruim: zowel dingen die goed zijn voor de organisatie als voor hun persoonlijke ontwikkeling.

Trucjes kan ik iedereen leren, maar leiderschap moet groeien. Alle andere dingen, zoals de harde resultaten komen dan vanzelf.

Ik houd ook niet van het woord ‘feed-back’ maar geloof eerder in ‘feed-forward.’ Ik probeer te benadrukken van wat mensen al goed doen, en stimuleer ze om daarin beter worden. Wat drijft ze? Wat zijn hun overtuigingen, hun waarden, hun zingevingsvraagstukken?

In mijn eigen leven heb ik het nodige meegemaakt. Het heeft me intuïtiever gemaakt, sensitiever. Milder ook. Dan kun je ook wat meegeven voor hun eigen persoonlijke groei. Je komt sneller tot de kern. Dan ben je op een diepere laag aan het communiceren. Ik doe dat overigens volkomen intuïtief. Ik gebruik geen methode en hanteer geen foefjes. Als ik aan het eind van de dag terugrijd dan denk ik weleens: ‘wat is er nu gebeurd vandaag?’ Het klinkt zweveriger dan ik het bedoel, maar ik heb het idee dat ik uit een bron kan putten die niet zichtbaar is.

Ik kan wel pittig zijn hoor! Afspraak is afspraak bijvoorbeeld. Dan ben ik niet mild. Maar wel altijd vanuit de relatie, de verbinding. Ik heb ook een hekel aan het woord ‘fouten’. Niemand gaat naar zijn werk om daar bewust de boel te verstieren. Daarom kijk ik liever naar de processen. Die moeten we verbeteren. We zijn met zijn allen elke dag aan het leren, ik ook. Maar ook ik kan nog groeien op het emotionele vlak. En in de ontwikkeling van een helikopterview.

Ik laat de mensen die ik coach ook los. Ik leer ze zwemmen maar zwem niet met ze mee. Als het nodig is, ben ik voor hen de reddingsboei.