Coaching bij AB-Inbev

Bij de grootste bierbrouwer ter wereld loopt wereldwijd een kwaliteitsprogramma volgens de lean six sigma-methodiek. Er moeten, alleen al in Europa, honderden verbeterprojecten worden bestuurd en evenzoveel Green Belts en Yellow Belts worden gecoacht tijdens hun opleiding. AB-Inbev had behoefte aan externe coaches, naast hun eigen interne coaches.

 

Vanuit Procense werd in 2016 Dick de Vos geselecteerd om 10 Green Belts te coachen. Zijn ruime training- en coaching- ervaring in lean six sigma en meertaligheid waren daarbij doorslaggevend.

De coachingsessies werden over 5 periodes van 3 dagen gepland in Leuven, het internationale hoofdkwartier van AB-Inbev, maar omdat sommige fases van het project uitliepen, werden in die gevallen andere afspraken gemaakt.

De onderwerpen liepen sterk uiteen: een versimpeling van het indiensttredingsproces in Oekraïne, voorkomen van elektriciteitspieken in Duitse brouwerijen, kostenreductie bij biertransporten in Mexico, inkoop van aluminium voor de productie van bierblikjes in België, om er maar een paar te noemen.

Alle Green Belts moesten 5 tollgates passeren en de coachingsessies waren mede bedoeld om deze voor te bereiden. We gingen naar behoefte in op aspecten van hun projecten en vaak deden we ook samen de statistische analyses in Minitab.

Aan het eind van de sessie werden de projecten beoordeeld door de coach, op de aspecten tijd, (verwachte) resultaten, kwaliteit, gevolgde methodiek en duurzaamheid. Het laatste punt hield in: zijn de projectresultaten overdraagbaar en imiteerbaar voor collega’s elders in de wereld? Een Greenbelt moest op elk aspect voldoende punten halen, zoals vastgelegd in het projectcharter. Zo niet, dan werd dat zichtbaar in het volgsysteem en kwam het onder de aandacht van de managers en de (twee) Europese master-blackbelts.

We eindigden met een zeer goed resultaat: alle projecten kwamen tot een goed einde. De totale besparing bedroeg 1,2 miljoen per jaar, alle Green Belts behaalden hun certificaat en het niet onbelangrijk: de waardering door de Green Belts was …. zeer goed.

 

  • Share: