Politiek rond projecten

(Wat ze je niet leren bij Prince2)

 

Hoe loods ik besluiten soepel door mijn stuurgroep?

Wie hebben het echt voor het zeggen in de organisatie?

Stakeholderanalyse gedaan, hoe nu verder?

 

Veel projectmanagers stuiten op deze en soortgelijke vragen. Een project is een gevecht om de schaarse middelen: budget, menskracht, tijd en informatie. Om inzicht te krijgen in het politieke krachtenspel rond je project heeft Procense  een nieuw training ontwikkeld:  Politiek in projecten!

De workshop  is ideaal voor iedereen die machtsspelletjes binnen organisaties willen doorzien en naar zijn hand wil zetten. Als projectmanager, leidinggevende, adviseur, of teamlid krijg je altijd te maken met een omgeving die het project als een kans of juist een bedreiging ziet.

In éen dag volgen we  een stappenplan om de krachten in kaart te brengen en te beïnvloeden. Maar de workshop is zeker niet alleen theoretisch. Er is alle ruimte om eigen cases en praktijkvoorbeelden in te brengen en die volgens het model te analyseren. Ook de eigen rol van de deelnemers komt aan de orde. Daardoor draagt de workshop bij aan de persoonlijke effectiviteit.

De volgende onderwerpen komen in de workshop aan de orde:

  • Het krachtenveld in kaart: pionnen, lopers en het koningspaar
  • Stakeholdersanalyse gedaan, wat nu?
  • Informele leiders herkennen (en hoe ze te beïnvloeden)
  • Chimpansee-politiek: Coalities smeden en breken
  • Gebruik het momentum
  • De 11 meest effectieve politieke trucjes
  • Tips van de grootmeesters: van Macchiavelli tot House of Cards
  • Je eigen casus

Trainer

De trainer van de workshop  is Dick de Vos. Hij heeft sinds 1985 uiteenlopende functies bekleed binnen grote organisaties, o.a. als beleidsmedewerker, manager en projectmanager. Hij was daarnaast 10 jaar actief in de lokale en regionale politiek. In 2011 werd hij uitgeroepen tot beste politicus van Leiden. Momenteel is hij lobbyist, auteur, trainer en reisleider.

 

Interesse, neem contact met ons op.